Alles in 1 pakket informatie
Algemeen

Terug naar informatie

Verschil tussen DSL/Kabel en Glasvezel

DSL internet wordt via de telefoonlijn geleverd. Kenmerkend hiervoor is dat het televisie signaal en de internet verbinding van dezelfde bandbreedte gebruik maken. Kijk je dus televisie terwijl je aan het internetten bent, dan zal de snelheid verdeeld worden. HD TV kijken kost ongeveer 8 Mbit/s. Stel dat je een 20 Mbit/s abonnement hebt, dan houd je daar 12 Mbit van over om mee te internetten. De uploadsnelheid van DSL internet is ongeveer 10% van de downloadsnelheid.

 • Via VDSL razendsnel internet tot 100 Mbit met weinig tot geen snelheidsverlies
 • Bijna overal beschikbaar
 • Bij ADSL2+ abonnementen tot 20 Mbit vaak snelheidsverlies

Kabel internet wordt via de COAX kabel geleverd. In tegenstelling tot de telefoonlijn is het televisie en internet signaal gescheiden. Hierdoor treed er geen snelheidsverlies op en benut je de volle bandbreedte van je internet abonnement om te kunnen downloaden of uploaden. Wanneer er een kabel aansluiting aanwezig is in je woning haal je nagenoeg altijd de maximaal haalbare snelheid van 400 Mbit/s. Net als bij DSL internet is de uploadsnelheid ongeveer 10% van de downloadsnelheid.

 • Geen snelheidsverlies bij gelijktijdig gebruik televisie en internet
 • Altijd een hoge internetsnelheid
 • Bijna overal beschikbaar
 • Slechts één provider
 • Minder goedkoop dan DSL abonnementen

Glasvezel internet wordt geleverd via de glasvezel kabel. Dit is momenteel de snelste vorm van internet in Nederland. Met name doordat de downloadsnelheden hoger liggen dan bij kabel en DSL. Op de meeste plaatsen waar een glasvezel aansluiting aanwezig is, is een snelheid van 500 Mbit/s beschikbaar en op sommige zelfs tot 1000 Mbit/s. Daarbij moet wel gezegd worden dat glasvezel in ons land beperkt beschikbaar is. Wat wel een voordeel is ten opzichte van kabel en DSL is dat de download- en uploadsnelheid even hoog zijn. Kijk op de alles in 1 glasvezel vergelijken pagina om meer te leren over glasvezel.

 • Even snel downloaden als uploaden
 • Hoge internet snelheid
 • Niet overal beschikbaar
Bekijk hier met je postcode welke internetsnelheden en verbindingen op je adres beschikbaar zijn

Modem goed instellen

Een modem instellen is niet moeilijk. Zodra je het modem van je provider binnenkrijgt kan je deze op het aangegeven moment gaan installeren of laten installeren door een monteur. Als de bekabeling en aansluitingen binnen je woning in orde zijn is het een kwestie van de juiste stekkers in de aansluitingen doen conform de handleiding en ben je binnen no time online.

Vooraf is er vaak al een WiFi netwerk geïnstalleerd met een wachtwoord. Deze kan je eenvoudig wijzigen met instructies van de handleiding. Het wordt vaak aangeraden om het wachtwoord te wijzigen. Dit is niet alleen makkelijker voor jezelf om te onthouden, maar ook veiliger. Zorg er overigens ook voor dat je modem/router op een logische plek in je woning staat. Als je een modem/router opsluit in een gesloten omgeving kan het signaal zich minder goed verspreiden en heb je een slechter WiFi ontvangst.


Installatie van je internet abonnement

Als je kiest voor een internet abonnement heb je vaak de keuze tussen het pakket zelf installeren of het laten installeren door een monteur.

Doe het zelf pakket

Een doe het zelf pakket is zeer eenvoudig voor de meeste mensen. De handleiding is zeer duidelijk en het modem is meestal zeer eenvoudig te installeren. Bij DSL krijg je vaak meerdere opzetstukken voor de telefoonlijn omdat deze in de afgelopen decennia vaak veranderd zijn. Hetzelfde geldt voor kabel internet. Hierbij zijn de aansluitingen ook met de jaren veranderd en worden er dus verschillende opzetstukken meegeleverd. Net als bij DSL en kabel krijg je bij glasvezel ook duidelijke instructies mee om het alles in 1 pakket zelf te installeren.

Monteur laten komen

Mocht je er niet zeker van zijn dat je het internet zelf aan kunt sluiten, dan kan je vaak optioneel kiezen voor een monteur. Bij sommige providers is deze zelfs gratis als je een alles in 1 pakket afneemt. De monteur zorgt er dan voor dat je pakket geïnstalleerd wordt. Let er wel op dat als je een hele oude COAX aansluiting hebt met één of twee ingangspunten dat je zelf dient te zorgen voor een opzetstuk. De kosten hiervan zijn voor jezelf. Je kunt opzetstukken voor de COAX kabel vaak vinden bij een winkel als de Handyman of de lokale kabelboer.

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Bij het uitzoeken van een internet abonnement zie je altijd een x aantal Mbit staan. Dit getal geeft aan hoe snel de internetverbinding maximaal kan zijn bij dat abonnement. Als je bijvoorbeeld een Netflix video streamt, dan heb je daarvoor een bepaalde internetsnelheid nodig die aangeduid kan worden in een aantal Mbit. Hieronder zie je hoeveel snelheid dat ongeveer is per onderdeel. Als je met meerdere mensen tegelijkertijd gebruik maakt van bijvoorbeeld Netflix, dan moet je het aantal Mbit bij elkaar optellen.

 • Netflix in HD 5 Mbit
 • Netflix in 4K 25 Mbit
 • Gamen / Downloaden 40 Mbit
 • Nieuws lezen 1 Mbit
 • Youtube 5 Mbit
 • Social Media 5 Mbit
 • Thuis werken 20 Mbit

Ga minimaal voor:

0

Mbit/s

Mailen en browsen
Muziekstreamen
Videostreamen
Thuiswerken
Gamen
Terug naar informatie