Modem goed instellen

16 mei 2019

Modem goed instellen

Zodra je een alles in 1 pakket aanvraagt, krijg je van je nieuwe provider een modem in bruikleen. Wanneer je het modem binnenkrijgt kun je deze op de dag dat je abonnement ingaat instellen en gebruiken. Het modem instellen kun je eenvoudig zelf doen, of laten doen door een monteur.

Modem en router ineen

Waar je voorheen nog twee aparte kastjes kreeg, één voor het binnenhalen van het internetsignaal (modem) en de andere om draadloos te kunnen internetten op al je apparaten (router), leveren internet providers tegenwoordig standaard 2-in-1 modems. Daarmee kun je moeiteloos overal in huis draadloos internetten én dit maakt het instellen van je modem met een optimale Wifi verbinding een stuk makkelijker.

Modem/router zelf instellen

Een modem zelf instellen is niet moeilijk. Als de bekabeling en aansluitingen binnen je woning in orde zijn is het een kwestie van de juiste stekkers in de aansluitingen doen volgens de handleiding, en ben je binnen no-time online. Het voordeel van zelf installeren is dat je meteen online kunt op de dag dat je nieuwe abonnement ingaat.

Providers hebben een deel van het werk al voor je uit handen genomen bij de installatie van je modem/router. Zo is er vooraf is vaak al een WiFi-netwerk geïnstalleerd met een wachtwoord, deze kun je eenvoudig wijzigen via de instructies in de handleiding. Het wordt aangeraden om het wachtwoord wel te wijzigen. Dit is niet alleen makkelijker voor jezelf om te onthouden, maar ook veiliger.

Een belangrijke tip bij het instellen van je modem: Zorg er voor dat je modem/router op een optimale plek in je woning staat. Als je een modem/router opsluit in een gesloten omgeving kan het signaal zich minder goed verspreiden en heb je minder goed WiFi ontvangst. Plaats het modem daarom bij voorkeur op een centrale en vrijstaande plek.

Modem/router laten instellen door een monteur

Kom je er toch niet zelf uit, of zie je er bij voorbaat tegenop om het modem zelf te installeren? Geen probleem. De meeste internet providers bieden gratis monteurservice aan om de installatie van je internet abonnement te verzorgen.

Glasvezel modem instellen

Sluit je een alles in 1 glasvezel abonnement af, dan krijg je een speciaal glasvezel modem opgestuurd. De installatie van een glasvezel modem werkt iets anders dan een gewone modem/router voor DSL of kabel internet, omdat een glasvezel modem in de meterkast moet worden geïnstalleerd, daar waar je glasvezel verbinding in de woning zit.

Ook het instellen van je glasvezel modem kun je zelf doen met behulp van de bijgeleverde handleiding. Maar omdat niet iedereen even bekend is met de modernste glasvezel aansluitingen in de meterkast zijn providers er op gebrand om je de hoogste kwaliteit internet en service te leveren. Daarom biedt vrijwel iedere provider gratis installatie van je glasvezel modem aan.