Verschil tussen DSL, kabel en glasvezel

16 mei 2019

Verschil tussen DSL:Kabel en Glasvezel

Er zijn drie typen breedband internetverbindingen waarmee je snel kunt internetten. Alle drie hebben ze hun voor – en nadelen. Afhankelijk van wat er op jouw adres wordt geleverd moet je het volgende weten over DSL, kabel en glasvezel.

DSL internet

DSL internet wordt via de (koperen)telefoonlijn bij je thuis geleverd en is de oudste techniek. Kenmerkend voor DSL is dat het televisiesignaal en de internet verbinding van dezelfde bandbreedte gebruik maken. Dat betekent dat wanneer je digitaal televisie kijkt en tegelijkertijd aan het internetten bent, de snelheid verdeeld wordt. Hiervan zul je in principe weinig merken als je een hogere downloadsnelheid hebt. Bovendien is er een uitzondering: wanneer je een internet abonnement hebt waarbij de internetsnelheid lager is dan de maximaal haalbare internetsnelheid op jouw adres, wordt je verbinding niet lager zodra je tegelijkertijd tv kijkt en op het internet gaat.

Dus stel dat op jouw adres je maximaal 200 Mb/s DSL kunt halen en je sluit een internet abonnement af voor 100 Mb/s, dan is je internetsnelheid gegarandeerd.

Wat de maximaal haalbare snelheid is op jouw adres hangt af van de afstand van je woning tot de wijkcentrale. Dit kan voordelig of nadelig zijn. De uploadsnelheid van DSL is ongeveer 10% van de downloadsnelheid.

Over DSL

  • Maximale downloadsnelheid 200 Mb/s
  • Uploadsnelheid ongeveer 10% van de downloadsnelheid
  • Maximaal haalbare internetsnelheid afhankelijk van afstand tot wijkcentrale
  • Goedkoopste internettype

Kabel internet

Kabel internet wordt via de COAX kabel geleverd. Hoewel vaak alleen over CAOX wordt gesproken, bestaat kabel internet voor meer dan 90% uit glasvezel, wat kabel internet supersnel maakt en snelheden tot 1GB in de toekomst mogelijk zijn. In tegenstelling tot DSL is bij kabel internet het televisie en internet signaal gescheiden. Hierdoor treed er geen snelheidsverlies op en benut je de volle bandbreedte van je internet abonnement om te kunnen downloaden of uploaden. Wanneer er een kabel aansluiting aanwezig is in je woning haal je nagenoeg altijd de maximaal haalbare snelheid van 500 Mbit/s. Net als bij DSL internet is de uploadsnelheid ongeveer 10% van de downloadsnelheid. Kabel internet is duurder dan DSL internet.

Over kabel

  • Geen snelheidsverlies bij gelijktijdig gebruik televisie en internet
  • Altijd een hoge internetsnelheid
  • Bijna overal beschikbaar

Glasvezel internet

Tot slot wordt glasvezel internet geleverd via glasvezel kabels. Glasvezel is het snelste en meest stabiele breedbandinternet van dit moment. Zo kun je met glasvezel ook over grote afstanden moeiteloos supersnel internetten. Glasvezel is minder storingsgevoelig en biedt als enige internettype een even snelle up- en downloadsnelheid. Dit maakt glasvezel ideaal voor intensief internet gebruik. Op de meeste plaatsen waar een glasvezel aansluiting aanwezig is, is een snelheid van 500 Mbit/s beschikbaar en op sommige plaatsen kun je zelfs snelheden tot 750 Mb/s of 1000 Mbit/s halen. Maar: glasvezel is helaas nog lang niet overal beschikbaar. De aanleg ervan is een kostbare operatie. Wel worden steeds meer wijken binnen gemeenten aangesloten. Kijk op de alles in 1 glasvezel pagina om meer te lezen over glasvezel.

Over glasvezel

  • Even snel downloaden als uploaden
  • Hoge internet snelheid
  • Niet overal beschikbaar
Nu je de belangrijkste verschillen weet tussen DSL, kabel en glasvezel internet kun je beginnen met internet vergelijken. Bekijk met behulp van de postcodecheck welk(e) type internetverbinding(en) en welke internetsnelheden op jouw adres beschikbaar zijn.