Verschil tussen DSL/Kabel en Glasvezel

16 mei 2019

Verschil tussen DSL:Kabel en Glasvezel

Verschil tussen DSL/Kabel en Glasvezel

DSL internet wordt via de telefoonlijn geleverd. Kenmerkend hiervoor is dat het televisie signaal en de internet verbinding van dezelfde bandbreedte gebruik maken. Kijk je dus televisie terwijl je aan het internetten bent, dan zal de snelheid verdeeld worden. HD TV kijken kost ongeveer 8 Mbit/s. Stel dat je een 20 Mbit/s abonnement hebt, dan houd je daar 12 Mbit van over om mee te internetten. De uploadsnelheid van DSL internet is ongeveer 10% van de downloadsnelheid. Dit is in principe genoeg om een bijlage te uploaden voor je e-mail.

  • Via VDSL razendsnel internet tot 100 Mbit met weinig tot geen snelheidsverlies
  • Bijna overal beschikbaar

Kabel internet wordt via de COAX kabel geleverd. In tegenstelling tot de telefoonlijn is het televisie en internet signaal gescheiden. Hierdoor treed er geen snelheidsverlies op en benut je de volle bandbreedte van je internet abonnement om te kunnen downloaden of uploaden. Wanneer er een kabel aansluiting aanwezig is in je woning haal je nagenoeg altijd de maximaal haalbare snelheid van 500 Mbit/s. Net als bij DSL internet is de uploadsnelheid ongeveer 10% van de downloadsnelheid.

  • Geen snelheidsverlies bij gelijktijdig gebruik televisie en internet
  • Altijd een hoge internetsnelheid
  • Bijna overal beschikbaar

Glasvezel internet wordt geleverd via de glasvezel kabel. Dit is momenteel de snelste vorm van internet in Nederland. Met name doordat de downloadsnelheden hoger liggen dan bij kabel en DSL. Op de meeste plaatsen waar een glasvezel aansluiting aanwezig is, is een snelheid van 500 Mbit/s beschikbaar en op sommige zelfs tot 1000 Mbit/s. Daarbij moet wel gezegd worden dat glasvezel in ons land beperkt beschikbaar is. Wat wel een voordeel is ten opzichte van kabel en DSL is dat de download- en uploadsnelheid even hoog zijn. Kijk op de alles in 1 glasvezel vergelijken pagina om meer te lezen over glasvezel.

  • Even snel downloaden als uploaden
  • Hoge internet snelheid
  • Niet overal beschikbaar
Bekijk hier met je postcode welke internetsnelheden en verbindingen op je adres beschikbaar zijn