Welke internetsnelheid heb ik nodig?

18 juli 2019

Welke internetsnelheid heb ik nodig

Je wilt natuurlijk een vlekkeloze internetverbinding bij je alles in 1 pakket, zonder haperingen en storingen. Je internetsnelheid speelt daarbij een belangrijke rol. Het aantal Mb/s bij je abonnement geeft aan hoe snel je internet je provider maximaal kan leveren, dat is dus de maximale bandbreedte bij je abonnement. Hoe bepaal je nou het beste welke internetsnelheid je moet kiezen bij je abonnement?

Welke snelheid je het beste kunt kiezen hangt af van:

 • Het type internet dat beschikbaar is op jouw adres
 • Welke internetsnelheid maximaal haalbaar is op jouw adres
 • Met hoeveel apparaten je tegelijk gebruik maakt van het internet
 • Waarvoor je het internet gebruikt

Internetsnelheid op jouw adres

Om de juiste internetsnelheid voor jouw situatie te bepalen is het eerst belangrijk om te kijken welk type internet je kunt krijgen op jouw adres. Vul daarvoor de postcodecheck in de vergelijker en je ziet meteen welk(e) type(n) internet op jouw adres beschikbaar zijn en wat de maximale snelheid is die je kunt ontvangen.

De internetsnelheid die een provider aanbiedt is niet altijd de snelheid die je daadwerkelijk gaat behalen. Dit hangt namelijk af van de maximaal haalbare snelheid op jouw postcode. Dit hangt er weer van af wat voor type internet je kiest. Kies je bijvoorbeeld voor DSL, dan is de afstand van je woning tot de wijkcentrale van belang. Bij glasvezel daarentegen maakt dit niet uit en haal je altijd de beloofde snelheid bij je abonnement.

Het snelste internet hoeft niet altijd het beste te zijn voor jouw situatie, want meer Mb/s zijn vaak ook duurder en als je een groot deel van je brandbreedte niet gebruikt is dat zonde. Andersom is een te lage internetsnelheid is ook niet fijn en dat zul je merken aan een trage internetverbinding. Je wilt dus eigenlijk betalen voor het aantal Mb/s dat je ongeveer gebruikt.

Downloadsnelheid

Wanneer je gaat alles in 1 vergelijken zie je het aantal Mb/s staan dat je bij dit abonnement krijgt. Dit is de downloadsnelheid. De downloadsnelheid varieert tussen de 20 Mb/s en de 750 Mb/s en wordt uitgedrukt in megabytes per seconde. Het aantal megabytes vertelt je hoe snel je bestanden van het internet kunt binnenhalen op jouw apparaat. Hoe hoger de downloadsnelheid, hoe sneller je bijvoorbeeld een Youtube filmpje binnenhaalt of een webpagina kunt laden.

Uploadsnelheid

Naast de downloadsnelheid heb je ook te maken met de uploadsnelheid. Deze snelheid geeft aan hoe snel je bestanden op het internet kunt laden, zoals het posten van een foto op Facebook of Instagram, maar bijvoorbeeld ook het versturen van een e-mail.

De uploadsnelheid is over het algemeen minder van belang dan de downloadsnelheid, omdat je veel meer bestanden van het internet binnenhaalt dan andersom. Om die reden bieden providers vaak een lagere uploadsnelheid aan. Bij DSL en kabel internet is de uploadsnelheid ongeveer 10% van de downloadsnelheid. Bij glasvezel internet zijn de upload- en downloadsnelheid als enige gelijk.

Internetgebruik en internetsnelheid

Nu je weet wat er op jouw adres beschikbaar is, is het handig voor jezelf duidelijk te hebben hoe je het internet thuis gebruikt. Iedere handeling die je online doet verbruikt een bepaalde bandbreedte, een x aantal Mb/s. Dit geldt zowel voor downloaden als uploaden. Gebruik je met meerdere apparaten tegelijk het internet, dan moet je het aantal Mb/s bij elkaar optellen.

Om je een handje te helpen hebben we de meest voorkomende online handelingen in kaart gebracht en het aantal Mb/s dat ze gemiddeld verbruiken. Of gebruik eenvoudig de speedmeter en bekijk hoeveel Mb/s jouw handelingen verbruiken en tel dat vervolgens bij elkaar op.

 • Netflix in HD 5 Mbit
 • Netflix in 4K 25 Mbit
 • Gamen / Downloaden 40 Mbit
 • Nieuws lezen 1 Mbit
 • Youtube 5 Mbit
 • Social Media 5 Mbit
 • Thuis werken 20 Mbit
 • Ga minimaal voor:

  0

  Mbit/s

  Mailen en browsen
  Muziekstreamen
  Videostreamen
  Thuiswerken
  Gamen

  Wat het beste alles in 1 pakket is voor jouw situatie, kun je tot slot naast je internetgebruik het beste inschatten door ook te kijken naar de grootte van je huishouden. Vaak kun je daarmee al een realistische inschatting maken van welke downloadsnelheid het meest geschikt is. Om je een handje te helpen hebben zoeken wij op basis van verschillende huishoudsamenstellingen de beste alles in 1 pakketten uit.